LakeMats: Den miljövänliga lösningen som inte skapar mikroplast

Vi fick nyligen ett meddelande med en berättigad oro: ”Jag är orolig för att solljus kommer att bryta ner dessa mattor över tid, och till slut kommer sjön att bli förorenad med partiklar av mikroplast som hamnar i kropparna på fiskar och sjöfåglar.” Detta är en mycket viktig oro som vi gärna diskuterar.

Hur mikroplast skapas

Mikroplast i miljön orsakas främst av fragmenteringen av vanliga plaster när de utsätts för solljus. Dessa fragment kvarstår eftersom deras molekylvikt är för hög för att mikrober ska kunna konsumera dem. Även om vi kallar dem mikroplast, är de alldeles för stora för att smältas av mikroorganismer – det skulle vara som att försöka äta din bil.

Biologiskt nedbrytbart vs. Icke-biologiskt nedbrytbart

Material som kan brytas ner naturligt kallas "biologiskt nedbrytbara", vilket vanligtvis är en positiv egenskap – om det inte är plast. Vanliga plaster som lämnas i solljus bryts ner och skapar mikroplastpartiklar.

Polypropylengeotextilier är "icke-biologiskt nedbrytbara", vilket innebär att de inte kan brytas ner eller lösas upp naturligt. Vi tänker ofta att icke-biologiskt nedbrytbart är en negativ egenskap – om det inte är plast som inte fragmenterar och därför inte kan skapa mikroplastpartiklar. I detta fall är icke-biologiskt nedbrytbart material exakt vad vi vill ha.

Hur solljus beter sig i vatten

Om du står i en pool under en het sol kommer dina axlar att bli bruna (eller solbrända) medan dina fötter förblir opåverkade. Detta händer eftersom korta, ultravioletta ljusvågor snabbt avleder. UV-ljusspektrumet (UVA, UVB och UVC) kan inte tränga igenom mer än ett par tum vatten.

På grund av detta får våra geotextilier nästan inga UV-strålar under vattnet och förblir intakta tills de tas bort och återvinns. Fibrerna fragmenteras inte av solljusexponering och skapar därför ingen mikroplast.

Om någon tog en LakeMat ur vattnet och lämnade den på land i direkt solljus skulle tyget börja bli sprött efter cirka 35 år. Men realistiskt sett skulle ingen lämna en LakeMat på land i 35 år.

Det miljövänliga valet

LakeMats skapar ingen mikroplast och skadar inte heller mikroorganismerna som håller din sjö ren. De är den mest miljövänliga metoden för att bekämpa ogräs i dammar, sjöar och floder.

För mer information om påverkan av plaster och mikroplast i miljön, se denna rapport från Naturvårdsverket om mikroplast.

Välj LakeMats för en hållbar och effektiv lösning för att bekämpa vattenväxter
Tilbage til blog